Select Page

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΛΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δείτε για ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ποιους ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ σκοπούς θα χορηγούνται δάνεια – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΛΟΣ Ποιες εξαιρέσεις ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ θα ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ισχύσουν…”

ΣτΕ: Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να χορηγεί δάνεια στους ΟΤΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δείτε για ποιους σκοπούς θα χορηγούνται δάνεια – Ποιες εξαιρέσεις θα ισχύσουν

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη χορήγηση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ γενικότερα, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που κινούνται στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο είχε κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία χορήγησης δανείων προς τους ΟΤΑ, κ.λπ., η εξόφληση των οποίων μπορεί να φθάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

Το επίμαχο διάταγμα προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι για τη λήψη των δανείων οι ΟΤΑ πρέπει να ενεχυριάζουν τα αναγκαία ποσά από τα έσοδά τους ή από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν, να υποθηκεύουν ακίνητά τους και να υπάρχει εγγύηση υπέρ του δανειολήπτη από το Δημόσιο ή τράπεζα.

Σε περίπτωση, όμως, που ο δανειολήπτης περιέλθει σε αδυναμία καταβολής των δόσεων, είναι δυνατό να υπάρξει περίοδος χάριτος, «πέραν των όσων αναφέρονται στη συναφθείσα σύμβαση», ή να τροποποιηθούν όροι της δανειακής σύμβασης.

Τα δάνεια αυτά θα χορηγούνται για έργα οδοποιίας, ύδρευσης, διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων κ.λπ. και το ύψος τους μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% του προϋπολογισμού του έργου, όχι όμως για τις περιπτώσεις των έργων που πρόκειται να κατασκευαστούν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Το ύψος, το επιτόκιο και ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων καθορίζονται έπειτα από αξιολόγηση της σκοπιμότητας του δανείου, της βιωσιμότητάς του και της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειστή.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού επεξεργάστηκαν νομοπαρασκευαστικά το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με γνωμοδότησή τους, αποφάνθηκαν αρχικά ότι είναι μεν νόμιμο, αλλά έκαναν ορισμένες παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του.

Αναλυτικότερα, τονίζουν οι δικαστές ότι πρέπει να διαγραφεί η σχετική διάταξη του σχεδίου διατάγματος που αναφέρει ότι το Δημόσιο  μπορεί να είναι εγγυητής των δανείων των ΟΤΑ. Και αυτό, γιατί, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, με το νόμο 3845/2010 «τίθεται μηδενικό όριο για την παροχή νέων εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν οι δικαστές ότι το διάταγμα προβλέπει ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ κ.λπ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την απροθυμία χρηματοδότησής τους από την αγορά. Απροθυμία θεωρείται ότι συντρέχει, εάν τρία πιστωτικά ιδρύματα ( τράπεζες) έχουν αρνηθεί τη χρηματοδότηση.

Έτσι, σημειώνουν οι δικαστές, πρέπει να προστεθεί στο διάταγμα πρόβλεψη, η οποία να αναφέρει ότι στα δικαιολογητικά που θα καταθέτουν οι ΟΤΑ για τη δανειοδότηση θα συμπεριλαμβάνονται έγγραφα που θα αποδεικνύουν την άρνηση των τριών τραπεζών για χορήγηση δανείου.

Και αυτό, γιατί δεν μπορεί να εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ζητήσει από τους υποψήφιους δανειολήπτες τη συμπλήρωση των αναγκαίων για την έγκριση του δανείου δικαιολογητικών.

Κατά συνέπεια, προσθέτουν οι δικαστές, πρέπει για το εν λόγω θέμα των αποδεικτικών να προστεθεί στο διάταγμα σχετική διάταξη. 

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη – δημάρχων σε ταβέρνα της Κηφισιάς

Σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.

Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας… πανικό στους απόντες.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν… τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».

Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χρηματιστήριο: Έπιασε τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Έπιασε και τις 1.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με το τζίρο να ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ

Με τους τρεις «σωματοφύλακες», τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Αlpha Bank, η αγορά έπιασε τις 1.000 μονάδες, καθώς μετά το χθεσινό ράλι 4% αλλά και τα πλούσια ραντεβού από το road show στο Λονδίνο, η στάση των επενδυτών έχει αλλάξει.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο τζίρος που διακινούν οι τρεις κύριες τραπεζικές μετοχές αφού σε σύνολο 98 εκατ. ευρώ, τα 44 εκατ. ευρώ αφορούν  την Alpha Βank, την τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική. Οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών δεν είναι αμελητέες αφού η Πειραιώς απέδωσε ήδη έως 23%, η Εθνική έως 10% και η Alpha Bank 14%.

To Χρηματιστήριο, με την δραστηριότητα των ξένων στις τράπεζες,

έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι και τις 1. 001 μονάδες με κέρδη 2,40% για

να υποχωρήσει αργότερα στις 991 μονάδες (+1,37%), με ΕλλάδαΕλλάδας στις αγορές. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

source: http://www.protothema.gr/greece/article/331371/ste-to-tameio-parakatathikon-kai-daneion-borei-na-horigei-daneia-stous-ota/
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…