ρευστότητα Κρίση Πρωτογενές πλεόνασμα ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Για «προϋπολογισμό επικοινωνιακής απάτης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Προϋπολογισμό «επικοινωνιακής απάτης» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή, και σε αναλυτικό σημείωμά του……

Για «προϋπολογισμό επικοινωνιακής απάτης» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Παραθέ ΤΕΙ οκτώ λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι οι προβλέψεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

προϋπολογισμό «επικοινωνιακής απάτης» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο του προϋπολογισμού για το 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή, και σε αναλυτικό σημείωμά του αναφέρει οκτώ λόγους, σύμφωνα με τους οποίους πρόκειται για «διαστρεβλωμένο αποτέλεσμα» που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατά με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μιλάμε για διαστρεβλωμένο αποτέλεσμα που στηρίχθηκε στην έκτακτη περικοπή πρωτογενών δαπανών, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στη μη καταβολή ποσών που είχαν προϋπολογιστεί, στο πάγωμα επιστροφής φόρων κ.λπ.». Κατηγορείται, δε, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι «θεωρείται μετρ του είδους από την εποχή της ένταξης στην ΟΝΕ…».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δηκτικό ύφος, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΛΟΣ διατυπώνει την εκτίμηση ότι «είναι τόσο μεγάλη η “επιτυχία” της κυβέρνησης το 2013, που η ευστάθειά της βρίσκεται υπό συζήτηση τις τελευταίες μέρες» και προσθέ ΤΕΙ: ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΛΟΣ «δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης που έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι κοινωνικές αντοχές και πλειάδα οικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών δείχνουν ότι μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργεί ο φετινός προϋπολογισμός».

Οι λόγοι, που παραθέ ΤΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι:

«1) προϋπολογισμός υπό αίρεση: δεν πείθεται ούτε η τρόικα

Η κυβέρνηση διαφημίζει την κατάθεση του προϋπολογισμού, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, ως απόδειξη της εμπιστοσύνης στο υλοποιήσιμο των μεγεθών του. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Η Κομισιόν δεν πείθεται από τους υπολογισμούς της κυβέρνησης.

Η δήλωση του εκπροσώπου τού κ. Ρεν ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες: “Η γνώμη μας είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις, πριν μπορέσουμε να πούμε ότι εγκρίνουμε απολύτως τον προϋπολογισμό.

Αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή στον προϋπολογισμό, τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει πρόθυμη να υποβάλει συμπληρωματικό ή τροποποιημένο προϋπολογισμό“. Παράλληλα, σε χθεσινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη Εφημερίδα, ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ευθέως ότι, πέραν των διαρθρωτικών, θα χρειαστούν και δημοσιονομικά μέτρα το 2014, το 2015 και το 2016.

2) προϋπολογισμός διάλυσης του κοινωνικού Κράτους

Τα 2,7 δισ. από τα συνολικά 2,9 δισ. που περικόπτονται στο σκέλος των δαπανών, αφορούν τα τρία βασικότερα υπουργεία που συνθέτουν το κοινωνικό κράτος. Το υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχει σε σχέση με πέρυσι 1,4 δισ. λιγότερα, το υπ. υγείας 1 δισ. λιγότερο και το υπ. Παιδείας 300 εκατ. λιγότερα.

Είναι σαφές ότι τρεις τομείς που θα έπρεπε να είναι αντίβαρο στην κρίση που διανύουμε και αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα ορατά σε όλους τους πολίτες, δέχονται περαιτέρω υποβάθμιση.

3) προϋπολογισμός φοροεπιδρομής και εξόντωσης των πολιτών

Σε μία οικονομία που τον τελευταίο χρόνο θα καταγράψει ύφεση περί το 4%, έρχονται να προστεθούν επιπλέον φόροι 1,26 δισ. Προφανώς, όταν σε μια οικονομία τα εισοδήματα μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, αυτό σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος των πολιτών αυξάνεται δραματικά.

Ειδικότερα, μεγάλες επιβαρύνσεις δέχεται η ακίνητη περιουσία, καθώς τα έσοδα από αυτή την κατηγορία φόρων θα είναι κατά 1,15 δισ. ή 40% υψηλότερα.

Αν συνυπολογιστεί ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και επαρκής προοδευτικότητα των συντελεστών (όπως προκύπ ΤΕΙ από τις διαρροές για το κυοφορούμενο σχέδιο), οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα όχι μόνο εξουθενώνουν περισσότερο την κοινωνία, αλλά και ότι επιτείνουν τον άδικο καταμερισμό των βαρών.

4) προϋπολογισμός ανεπαρκών δημοσίων επενδύσεων που εξοργίζει ακόμα και την τρόικα

Η πορεία των πολύπαθων δημοσίων επενδύσεων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρ’ όλες τις τεράστιες περικοπές των προηγούμενων χρόνων. Προβλέπονται 6,8 δισ. έναντι 6,85 δισ. πέρυσι. Επιπλέον, στο υπ. Οικονομικών υπάρχει η πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ξανά οι Δημόσιες Επενδύσεις ως το σύνηθες μαξιλάρι για περικοπές όπου δημιουργηθούν τρύπες.

5) προϋπολογισμός δημοσιονομικής προσαρμογής με αναπτυξιακό… πρόσημο!

Με δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται υφεσιακά μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων συνολικού ύψους περίπου 6 δισ. <a href="http://el.wikipedελληνική οικονομίαοικονομία, επιδεινώνοντας παραπέρα τις ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας και αποθαρρύνοντας τις όποιες επενδύσεις. Πρόκειται δηλαδή για συνέχιση της ίδιας υφεσιακής πολιτικής που γνωρίσαμε όλα τα χρόνια του μνημονίου.

6) προϋπολογισμός λιτότητας που δημιουργεί τα δημοσιονομικά κενά

Τα 9 δισ. ευρώ μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν το 2013 για να παρουσιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα, είναι αυτά που δημιουργούν σήμερα το δημοσιονομικό κενό ύψους παραπάνω από 1,3 δισ. για το 2014, το οποίο θα κληθεί πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα επώδυνα μέτρα.

7) προϋπολογισμός επικοινωνιακής απάτης

Βρισκόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και στασιμότητας που διαρκώς διαψεύδει τις περί αντιθέτου προβλέψεις (τελευταίες αναθεωρήσεις έγιναν από την Eurostat για την ευρωζώνη και από τον ΟΟΣΑ).

Υποτίθεται ότι στο κομμάτι αυτό δεν υπάρχουν ευθύνες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν είναι αληθές, καθώς τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο δεν έγινε καμία επίσημη κριτική στην οικονομική πολιτική που ασκούνταν στην ευρωζώνη. Αντίθετα υπήρχε το δόγμα του “καλού μαθητή”.

Δεύτερον, οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι αντιφατικές. Κάποιες προβλέψεις συνηγορούν μονότονα για ανάπτυξη 0,6%, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση και η τρόικα (προβλέψεις που φαίνεται ότι έχουν πολιτικά κίνητρα). Αντιθέτως, άλλες πιο ανεξάρτητες προβλέψεις αναφέρονται σε μέτρια ύφεση.

Στις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού υπάρχουν και δύο πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των επενδύσεων (5,3% από -5,9% το 2013) και των εξαγωγών (4,6%). Η πορεία των δύο αυτών στοιχείων του προϋπολογισμού τους τελευταίους μήνες του 2013 (στασιμότητα) δεν συνηγορεί με την αισιοδοξία των νέων προβλέψεων.

Εξάλλου, η έλλειψη ρευστότητας και τα τεράστια επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων (σε σχέση με αυτά στις χώρες του Βορρά), αλλά και η αρνητική επίδραση του αποπληθωρισμού στις επιχειρηματικές προσδοκίες δεν συνιστούν θετικό περιβάλλον για επενδύσεις και εξαγωγές.

8) προϋπολογισμός-συνέχιση της βαρβαρότητας του μνημονίου

Πίσω από την προπαγάνδα της εξόδου από το Μνημόνιο κρύβονται τα ερείπια της κοινωνίας και η εφαρμογή μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί στο παρελθόν. Δυστυχώς δεν θα σταματήσουν εδώ. Τέτοια μέτρα υπάρχουν ψηφισμένα και για το 2015 και το 2016 και θα αποφασιστούν τις επόμενες βδομάδες και για το 2014 (αλήθεια τα 1,3 δισ. που ήδη έχει υποσχεθεί ο κ. Στουρνάρας στην τρόικα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό;).

Τέλος, να σημειώσουμε ότι και όλα καλά να πάνε με τις “αισιόδοξες” προβλέψεις του 2014, αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί για πολύ και πιο εντατικά. Τα πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνονται από το 2016 και μετά θα πρέπει να υπερβαίνουν το 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 9 δισ.) και η τρόικα θα συνεχίζει τις συχνές επισκέψεις για μερικές δεκαετίες (μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των χρεών) όπως πρόσφατα διευκρίνισε ο κ Ρεν».

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις

Αίσθηση από την παραδοχή της διοίκησης του ΙΚΑ ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων – Κατόπιν εορτής, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επανέλεγχο και αποκατάσταση των αδικιών

Σε μειώσεις συντάξεων και παροχών θα οδηγηθούν άμεσα τα ασφαλιστικά ταμεία, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της υστέρησης εσόδων, της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η κύρια σύνταξη θα υποστεί μείωση 10%, η επικουρική 30%, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας στο υπουργείο Εργασίας (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ) εξήγγειλαν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπ Τεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα 600 συναδέλφων τους.

«Δεν περισσεύει κανένας, αν αποχωρήσουν κι άλλοι υπάλληλοι» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος.

Και συμπλήρωσε: «Θα κάνουν διπλάσιο χρόνο να εκδοθούν οι κύριες συντάξεις. Ήδη, η καθυστέρηση φτάνει τους 15 μήνες, ενώ σε κάποια υποκαταστήματα της περιφέρειας, όπως της Χαλκίδας, φτάνουν τους 24».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.000.000. Κάτι το οποίο αποφεύγει να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανεργία εδώ και τέσσερις μήνες, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

«Κούρεψαν» κατά λάθος χιλιάδες συντάξεις

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί η παραδοχή, εκ μέρους της ηγεσίας του ΙΚΑ, ότι έγιναν λάθος υπολογισμοί στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών έγινε μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο οποίος απέσ ΤΕΙλε χθες σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές, επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πλέον, κατόπιν… εορτής, το ΙΚΑ προχωρά σε επανέλεγχο των περικοπών στα ποσά των συντάξεων, έπειτα από τη διαπίστωση ότι υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες παρακρατήθηκαν μεγαλύτερα ποσά και άλλες, όπου δεν έγιναν οι μειώσεις που είχαν προβλεφθεί.

Τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία προσαρμογής των συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην περικοπούν κατά 12% όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έγιναν μειώσεις αδίκως.

Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, το ΙΚΑ θα καταγράψει αναλυτικά σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά που έχουν παρακρατηθεί και σε ποιους πρέπει να επιβληθούν μειώσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους ανακοίνωσε ο Άδωνις

Η δωράν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας – Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές.

Mεγάλη συμμαχία – συνεργασία του υπουργείου Yγείας με τον φαρμακευτικό κόσμο, ΣΦΕΕ και φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ και ΙΣΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξασφάλισε την παραχώρηση φαρμάκων σε όλους τους ανασφάλιστους και άπορους.

Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα Τι είναι ένας Webmaster και εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν; στην πλήρη εξέλιξή του.

Η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα της κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας.

Ουσιαστικά οσοι λάβουν το εισιτήριο υγείας θα καλύπτονται και

φαρμακευτικά. Μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, περίπου 900.000

φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές. Το δίκτυο που οργανώνεται σήμερα θα καλύπ ΤΕΙ και τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανασφάλιστων και των άπορων.

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή ότι το ποσό που αφορά στο εισιτήριο υγείας δεν επαρκεί και για φαρμακευτική κάλυψη, και αυτό το

κενό θα καλύψει η συνεργασία με τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα επεκταθεί το δίκτυο ιατρείων κοινωνικής αποστολής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ μέσω των ενοριών θα γίνει καταγραφή των ανασφάλιστων και άπορων στην επικρά ΤΕΙα. Μέχρι τώρα στο κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης,  έχουν εξεταστεί 30.000 άτομα ανασφάλιστα.

Στόχος η χορήγηση γενοσήμων έως και 60%

Γενναία μείωση της τιμής των γενόσημων ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός υγείας. Είναι ένα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα που καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί και στην τρόικα. Κίνητρα δόθηκαν ήδη στους ασφαλισμένους που επιλέγουν γενόσημα, αλλά αναλόγως θα δοθούν και στους γιατρούς για να τα συνταγογραφούν καθώς και στους φαρμακοποιούς

Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ανάγκη να συνταγογραφηθούν γενόσημα, προκειμένου να διατεθούν και τα νέα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Η γενναία μείωση των τιμών θα συνοδεύεται προοδευτικά και από άλλα μέτρα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η τιμή θα συσχετίζεται με τον όγκο πωλήσεων.

Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη ακολουθεί το «μπαράζ» διαμαρτυριών το

οποίο έχουν εξαπολύσει οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και ο

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι οποίοι ζητούν εκ νέου από τον

υπουργό υγείας να ανακληθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική

συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, καθώς και να ακυρωθεί ο σχετικός

νόμος Λοβέρδου.

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

source: ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/612863/gia-proupologismo-epikoinoniakis-apatis-kanei-logo-o-suriza/
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *