Νομική οικονομία ΕΟΠΥΥ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ «Πληγές» για τον ΕΟΠΥΥ οι νοσηλείες στο εξωτερικό και τα… γυαλιά οράσεως

πλακα πεζοδρομιου τιμη ΠΕΤΡΕΣ διακοσμηση κηπων φωτο Αγγονάρια ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Το 50% της δαπάνης για τα επενδυση τοιχου είδη πρόσθετης περίθαλψης επενδυση τοιχου με πετρα αφορά τα οπτικά είδη Σκεπή – 

«Θολό» το τοπίο για χτισιμο εξωτερικου τοιχου τον τρόπο χορήγησης των αδειών για τις νοσηλείες στο εξωτερικό – Και οι δύο «πληγές» πετρινοι τοιχοι εσωτερικου χωρου προέρχονται από τα προηγούμενα ασφαλιστικά ταμεία 

…”

«Πληγές» για τον ΕΟΠΥΥ οι νοσηλείες στο εξωτερικό και τα… γυαλιά οράσεως ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ

Το 50% της δαπάνης για τα είδη πρόσθετης περίθαλψης αφορά τα οπτικά είδη – «Θολό» το τοπίο για τον τρόπο χορήγησης των αδειών για τις νοσηλείες στο εξωτερικό – Και οι δύο «πληγές» προέρχονται από τα προηγούμενα ασφαλιστικά ταμεία 

Δύο νέες εστίες κακοδιαχείρισης και πιθανής οικονομικής αιμορραγίας του ΕΟΠΥΥ αποκάλυψαν τα ισάριθμα πορίσματα που παρέδωσε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής στον υπουργό υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Tα λεγόμενα πρόσθετα είδη περίθαλψης –από γυαλιά μέχρι αναπηρικά αμαξίδια- καθώς και οι νοσηλείες στο εξωτερικό αποδεικνύεται ότι αποτελούν «πληγές» του Οργανισμού, οι οποίες μάλιστα έχουν κακοφορμίσει καθώς τις κουβαλά από τα προηγούμενα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν.

 

Τα δύο πορίσματα διαπιστώνουν σοβαρές παρατυπίες στη μετάβαση ασθενών του ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία στο εξωτερικό καθώς και στην προμήθεια πρόσθετων υλικών περίθαλψης.

Ο κ. Ρακιντζής σημείωσε κατά την παράδοση των πορισμάτων προς τον υπουργό υγείας ότι «δεν καταλογίζονται ευθύνες στα δύο πορίσματα αλλά δίνονται κατευθύνσεις για καλύτερο έλεγχο των διαδικασιών έγκρισης τόσο για τη νοσηλεία στο εξωτερικό, όσο και για την προμήθεια ειδών περίθαλψης».

 

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργιάδης, είπε πως εξετάζεται να ενταχθούν τα αμαξίδια και άλλα είδη πρόσθετης περίθαλψης στην ηλεκτρονική  συνταγογράφηση ώστε να γίνεται καλύτερα ο κεντρικός έλεγχος.

 

Στο μικροσκόπιο οι νοσηλείες στο εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ το 2012 εγκρίθηκε για ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ το ποσό των 2, 9 εκατ. ευρώ για νοσήλια στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, για το πρώτο πεντάμηνο του 2013 για τους ασφαλισμένους ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ έχει εγκριθεί ποσό 2, 7 εκατ. ευρώ.

 

Η συνολική δαπάνη είναι και το μόνο στοιχείο που παραθέτουν μετά βεβαιότητας οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Διότι όλα τα άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία είναι θολά. Όπως διαπιστώνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Τμήμα Πρόσθετης Περίθαλψης και Νοσηλείας στο Εξωτερικό της Διεύθυνσης Παροχών και Κατάρτισης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ και του ΟΠΑΔ:

-Υπάρχει ανομοιογένεια των διαδικασιών. Άλλη διαδικασία ακολουθείται για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, άλλη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑκαι άλλη για τους ασφαλισμένους των λοιπών Ταμείων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για την εποπτική λειτουργία του Οργανισμού. Οι ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτ ροπής δεν καταγράφονται με ενιαία μέθοδο διαχρονικά

-Δεν υπάρχει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο ή άλλο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης δεδομένων. Η υπάλληλος του ΕΟΠΥΥ που παραλάμβανε τις αιτήσεις και η γραμματέας της Επιτ ροπής Αθηνών τηρούσαν υποτυπώδη αρχεία, ξεχωριστά

-Δεν υπάρχει ενιαία μέθοδος αριθμοδότησης των φακέλων των υποθέσεων. Αυτό σημαίνει αδυναμία καταμέτρησης των περιστατικών αλλά και των επιμέρους κινήσεων των ασθενών

-Σε αρκετές από τις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν, η ημερομηνία

αίτησης που καταγραφόταν στην Απόφαση ήταν μεταγενέστερη της ημερομηνίας γνωμοδότησης της Επιτ ροπής.

 

Πως διαμορφώνεται η ροή των Ελλήνων ασθενών προς την αλλοδαπή

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν στο πόρισμα οι ελεγκτές, επικαλούμενοι το αρχείο μιας και μόνης συγκεκριμένης υπαλλήλου της υπηρεσίας του ΟΠΑΔ, το μεγαλύτερο ποσοστό (25% του συνόλου) των νοσηλειών εξωτερικού κατευθύνεται στη Γερμανία. Ακολουθούν η Αγγλία (21%), η Γαλλία (13%), οι ΗΠΑ (12%) και η Ελβετία (8%). Να σημειωθεί ότι η νοσηλεία στις Η.Π.Α. είναι αποκλειστικά ιδιωτική και κοστίζει αρκετά περισσότερο από αυτήν σε χώρες της Ε.Ε.

 

Σχεδόν οι μισοί από τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ που κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό (ποσοστό 47%) προέρχονται από τους υπηρετούντες στο Υπουργείο Παιδείας. Ακολουθούν οι του Υπουργείου υγείας (18%), Προστασίας του Πολίτη (8%) και οικονομίας (7,5%).

 

«Παρότι δεν είχαμε διαθέσιμα στοιχεία για τον συνολικό πληθυσμό των εν ενεργεία υπαλλήλων και συνταξιούχων ανά Υπουργείο, οπότε τα ποσοστά αυτά έχουν μερική μόνο αξία, προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση η προέλευση του μεγαλύτερου μέρους αυτών που κάνουν χρήση νοσηλείας στο εξωτερικό (σε ποσοστό 65%) από δύο μόνο Υπουργεία, το Παιδείας και το υγείας» επισημαίνουν οι συντάκτες του πορίσματος.

 

Τι έδειξε ο έλεγχος για τα είδη πρόσθετης περίθαλψης

Η συνολική δαπάνη για το διάστημα 1-1-2013 έως 31-8-2013 για όλα τα είδη

πρόσθετης περίθαλψης ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ. Για το διάστημα από 1-1-2012 έως 31-8-2013 η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για παροχή ειδών πρόσθετης περίθαλψης ανήλθε στο ποσό των 118 εκατ. ευρώ. Οι συντάκτες του πορίσματος επισημαίνουν πάντως πως τα στοιχεία αυτά μπορεί να προσανατολίσουν τον ΕΟΠΥΥ  και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης δαπάνης.

 

Μικρό μόνο μέρος της δαπάνης αυτής (14,9 εκατ ευρώ από τα 117,5 εκατ. ευρώ για το 2013) αφορά τα «ακριβά» είδη πρόσθετης περίθαλψης που έχουν τιμή μονάδας άνω των 500 ευρώ (τέτοια είναι π.χ. οι αναπνευστικές συσκευές και τα ορθοπεδικά είδη). Περισσότερο δαπανηρή αποδεικνύεται η κατηγορία των οπτικών τα οποία, παρότι έχουν χαμηλή τιμή μονάδας, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα είδη πρόσθετης περίθαλψης.

 

Επισημαίνουν, δε ότι, σε κάποιες από τις ειδικότητες, μικρός αριθμός ιατρών συνταγογραφεί πρόσθετα είδη που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής δαπάνης της ειδικότητας. Για παράδειγμα το 77,04% της δαπάνης που συνταγογραφήθηκε από οφθαλμιάτρους αφορούσε πράξεις 398 ιατρών ενώ το υπόλοιπο 22,96% της συνολικής δαπάνης αυτής της ειδικότητας συνταγογραφήθηκε από 1.266 ιατρούς.

Επίσης, ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα από τα στατιστικά στοιχεία αποτελεί η ειδικότητα των κυτταρολόγων, όπου το 86,62% της δαπάνης της ειδικότητας συνολικού ύψους 234.000 ευρώ έχει συνταγογραφηθεί από 2 ιατρούς σε σύνολο 19 ιατρών.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη – δημάρχων σε ταβέρνα της Κηφισιάς

Σε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β’ Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.

Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας… πανικό στους απόντες.

Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν… τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».

Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους ανακοίνωσε ο Άδωνις

Η δωράν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας – Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές.

Mεγάλη συμμαχία – συνεργασία του υπουργείου Yγείας με τον φαρμακευτικό κόσμο, ΣΦΕΕ και φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ και ΙΣΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξασφάλισε την παραχώρηση φαρμάκων σε όλους τους ανασφάλιστους και άπορους.

Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα είναι στην πλήρη εξέλιξή του.

Η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα της κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας.

Ουσιαστικά οσοι λάβουν το εισιτήριο υγείας θα καλύπτονται και

φαρμακευτικά. Μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, περίπου 900.000

φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές. Το δίκτυο που οργανώνεται σήμερα θα καλύπ ΤΕΙ και τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανασφάλιστων και των άπορων.

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή ότι το ποσό που αφορά στο εισιτήριο υγείας δεν επαρκεί και για φαρμακευτική κάλυψη, και αυτό το

κενό θα καλύψει η συνεργασία με τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα επεκταθεί το δίκτυο ιατρείων κοινωνικής αποστολής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, μέσω των ενοριών θα γίνει καταγραφή των ανασφάλιστων και άπορων στην επικρά ΤΕΙα. Μέχρι τώρα στο κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης,  έχουν εξεταστεί 30.000 άτομα ανασφάλιστα.

Στόχος η χορήγηση γενοσήμων έως και 60%

Γενναία μείωση της τιμής των γενόσημων ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός υγείας. Είναι ένα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα που καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί και στην τρόικα. Κίνητρα δόθηκαν ήδη στους ασφαλισμένους που επιλέγουν γενόσημα, αλλά αναλόγως θα δοθούν και στους γιατρούς για να τα συνταγογραφούν καθώς και στους φαρμακοποιούς

Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ανάγκη να συνταγογραφηθούν γενόσημα, προκειμένου να διατεθούν και τα νέα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Η γενναία μείωση των τιμών θα συνοδεύεται προοδευτικά και από άλλα μέτρα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η τιμή θα συσχετίζεται με τον όγκο πωλήσεων.

Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη ακολουθεί το «μπαράζ» διαμαρτυριών το

οποίο έχουν εξαπολύσει οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και ο

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι οποίοι ζητούν εκ νέου από τον

υπουργό υγείας να ανακληθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική

συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, καθώς και να ακυρωθεί ο σχετικός

νόμος Λοβέρδου.

ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ

source: http://www.protothema.gr/greece/article/324337/pliges-gia-ton-eopuu-oi-nosileies-sto-exoteriko-kai-ta-gualia-oraseos/
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΧΤΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΔΑΠΕΔΑ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *