ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μάρτυρες άθλιων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τρομερές ελλείψεις όσον αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας στους διαμένοντες……

Αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες οι Σύροι πρόσφυγες στη Βουλγαρία ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τρομερές ελλείψεις στην παροχή ιατρικής βοήθειας διαπιστώνουν οι γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μάρτυρες άθλιων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τρομερές ελλείψεις όσον αφορά την παροχή ιατρικής βοήθειας στους διαμένοντες έγιναν στη Σόφια και στο Χαρμανλί, στην επαρχία Χάσκοβο, οι γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση αποφάσισε να δράσει επειγόντως και άρχισε τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε τρία κέντρα υποδοχής στη βουλγαρική πρωτεύουσα και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και κάλεσε τις βουλγαρικές και ευρωπαϊκές αρχές να βρουν γρήγορες και συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Από τον Ιανουάριο, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ περίπου 10.000 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, έχουν φθάσει στη Βουλγαρία. Πολλές οικογένειες από τη Συρία, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ φθάνουν εξουθενωμένες στη χώρα, επειδή πρέπει να βρουν τρόπους να επιλύσουν το ζήτημα των ελέγχων κατά μήκος των συνόρων Βουλγαρίας-Τουρκίας.

«Σήμερα, η πρόσβαση στην ευρώπη έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη για τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων από τη Συρία που εγκαταλείπουν τη φρίκη του πολέμου» τονίζει η Ιωάννα Κοτσιώνη επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βουλγαρία.

«Τείχος έχει αναγερθεί στην Ελλάδα και σύντομα και στη Βουλγαρία, αναγκάζοντας τους πιο απελπισμένους να αναζητούν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές, όπως τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος» υπογραμμίζει.

Κατά την άφιξή τους στη Βουλγαρία, εκατοντάδες άνθρωποι επιλέγουν μόνοι τους να μείνουν έξω σε σκηνές, ενώ άλλοι συνωστίζονται σε εγκαταλειμμένες σχολικές αίθουσες, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ επειδή στα κέντρα υποδοχής δεν είναι δυνατόν να διαμείνει μεγάλος αριθμός ατόμων.

«Παρά τα ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν από τις βουλγαρικές αρχές, οι συνθήκες υποδοχής εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες» λέει η κ. Κοτσιώνη.

«Οι άνθρωποι ζουν σε υπερπλήρη κέντρα υποδοχής. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι κατάσταση για οικογένειες που δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό για να σιτιστούν», προσθέ ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η Βουλγαρία έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη για τους αιτούντες άσυλο, όπως καθώς και εξειδικευμένη περίθαλψη ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες όπως τα θύματα βασανιστηρίων, θύματα σεξουαλικής βίας ή άτομα με αναπηρία. Παρ ‘όλα αυτά, η ιατρική περίθαλψη δεν παρέχεται συστηματικά στους αιτούντες άσυλο, αναφέρει.

Οι γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αναλάβει άμεση δράση σε δύο κέντρα υποδοχής στη Σόφια και σύντομα θα λειτουργήσουν κέντρο υγείας και στο Χάρμανλι. Ομάδες τους θα παράσχουν ιατρική βοήθεια και ψυχολογική στήριξη στους πρόσφυγες.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με χρόνια νοσήματα που χρειάζονται τακτικές ιατρική παρακολούθηση, τόνισε η Κολέτ Γκαντέν, συντονίστρια της επίσκεψης αποτίμησης της κατάστασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βουλγαρία.

Αυτές οι συνθήκες υποδοχής θα εμβαθύνουν τα ψυχολογικά δεινά των θυμάτων του τρομερού πολέμου, σημείωσε.

Εντός των επόμενων ημερών, οι γιατροί Χωρίς Σύνορα θα οργανώσουν τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, ρούχα και είδη υγιεινής φροντίδας. Οι δράσεις δεν θα επιλύσουν το βασικό πρόβλημα των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία. «Ο χειμώνας πλησιάζει και η κατάσταση θα χειροτερεύσει», ανέφερε η κ. Γκαντέν, καλώντας τη Βουλγαρία και την ΕΕ να κάνουν βήματα ώστε να διασφαλιστούν ανθρώπινες και κατάλληλες συνθήκες υποδοχής των ανθρώπων που συνεχίζουν να φεύγουν από τον πόλεμο.

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους και άπορους ανακοίνωσε ο Άδωνις

Η δωράν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας – Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές.

Mεγάλη συμμαχία – συνεργασία του υπουργείου Yγείας με τον φαρμακευτικό κόσμο, ΣΦΕΕ και φαρμακαποθήκες, ΕΟΦ και ΙΣΑ, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξασφάλισε την παραχώρηση φαρμάκων σε όλους τους ανασφάλιστους και άπορους.

Από τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα είναι στην πλήρη εξέλιξή του.

Η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα αφορά στο πρόγραμμα της κάλυψης των δικαιούχων των εισιτηρίων υγείας.

Ουσιαστικά οσοι λάβουν το εισιτήριο υγείας θα καλύπτονται και

φαρμακευτικά. Μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, περίπου 900.000

φαρμακευτικά σκευάσματα.

Οι μέχρι τώρα δικαιούχοι είναι περίπου 10.500 αλλά αυτοί καλύπτονται μόνο για εξετάσεις ιατρικές. Το δίκτυο που οργανώνεται σήμερα θα καλύπ ΤΕΙ και τις φαρμακευτικές ανάγκες των ανασφάλιστων και των άπορων.

Πρόκειται για μια έμμεση παραδοχή ότι το ποσό που αφορά στο εισιτήριο υγείας δεν επαρκεί και για φαρμακευτική κάλυψη, και αυτό το

κενό θα καλύψει η συνεργασία με τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη θα επεκταθεί το δίκτυο ιατρείων κοινωνικής αποστολής σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, μέσω των ενοριών θα γίνει καταγραφή των ανασφάλιστων και άπορων στην επικρά ΤΕΙα. Μέχρι τώρα στο κοινωνικό ιατρείο της Αθήνας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης,  έχουν εξεταστεί 30.000 άτομα ανασφάλιστα.

Στόχος η χορήγηση γενοσήμων έως και 60%

Γενναία μείωση της τιμής των γενόσημων ανακοίνωσε ακόμη ο υπουργός υγείας. Είναι ένα από τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα φάρμακα που καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί και στην τρόικα. Κίνητρα δόθηκαν ήδη στους ασφαλισμένους που επιλέγουν γενόσημα, αλλά αναλόγως θα δοθούν και στους γιατρούς για να τα συνταγογραφούν καθώς και στους φαρμακοποιούς

Ο υπουργός υγείας ξεκαθάρισε ότι είναι ανάγκη να συνταγογραφηθούν γενόσημα, προκειμένου να διατεθούν και τα νέα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Η γενναία μείωση των τιμών θα συνοδεύεται προοδευτικά και από άλλα μέτρα, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η τιμή θα συσχετίζεται με τον όγκο πωλήσεων.

Η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη ακολουθεί το «μπαράζ» διαμαρτυριών το

οποίο έχουν εξαπολύσει οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, αλλά και ο

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι οποίοι ζητούν εκ νέου από τον

υπουργό υγείας να ανακληθεί η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την αποκλειστική

συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ καθώς και να ακυρωθεί ο σχετικός

νόμος Λοβέρδου.

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΟΕ: Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για κιμωλίες

Οι δάσκαλοι ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στα με γάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Γ.Μιχελάκης: Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και την 4η δόση της επιχορήγησης

Άμεση λύση στα με γάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση και τα οποία απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τη νέα σχολική χρονιά, που ξεκινάει αύριο, ζήτησαν οι δάσκαλοι από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα.

Το Δ.Σ.της ΔΟΕ ανέφερε με λεπτομέρειες όλα τα ανοικτά «μέτωπα» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί με το άνοιγμα των σχολείων, όπως είναι η υπολειτουργία των σχολικών επιτροπών και η αδυναμία τους λόγω της υποχρηματοδότησης να εκπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους (θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, αγορά κιμωλιών και αναλώσιμων, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ κ.α.), η απουσία καθαριστριών, σχολικών τροχονόμων και σχολικών φυλάκων από τα σχολεία, η μετακίνηση των μαθητών και οι πειθαρχικές διατάξεις που «προκαλούν διωγμούς και αδικία».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε, σύμφωνα με την Ομοσπονδία ότι σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες έχει διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ και ότι θα γίνει προσπάθεια για χορήγηση της 4ης δόσης της επιχορήγησης.

Για το θέμα των καθαριστριών δήλωσε πως έχει κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που προβλέπει την παράταση των συμβάσεων για δυο χρόνια, ενώ παράταση συμβάσεων ανακοίνωσε και για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών μέχρις ότου γίνει η προκήρυξη για νέες συμβάσεις.

Για το θέμα των σχολικών φυλάκων αναφέρθηκε στην πρόσληψη 3.800 φυλάκων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για τους σχολικούς τροχονόμους δήλωσε ότι έχει διατεθεί έ<a href="http:/ ΑστυνομίαΑστυνομίας σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ύπαρξη σχολικού τροχονόμου.

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

source: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/612819/adimetopoi-me-athlies-sunthikes-oi-suroi-prosfuges-sti-voulgaria/
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ…