pelletech 25 – http://kapouranis.eu/index.asp?Keyword=0000000379.pelletech%2025.html. ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, Immergas-Victrix-TT-ErP άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

– Κοινωνία – «Σπαζοκεφαλιά» η αποκατάσταση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ  Το κολοσσιαίο έργο της αποκατάστασης του έφιππου ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, μαλτεζοσ ηλιακα έργο που καθιστά αναγκαία την απομάκρυνση του αγάλματος από το βάθρο και την επανατοποθέτησή του μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, φαίνεται πως εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά», που πηγάζει από τα ίδια τα μυστήρια της κατασκευής του.

Από ποιο σημείο του σώματος του γλυπτού θα πρέπει να γίνει η ανύψωσή του; Πόσο καλά στερεωμένο είναι στη βάση του; Θα αντέξει το βάρους πέντε τόνων άγαλμα την επίπονη μετακίνησή του; Ποια τμήματα του μαρμάρινου βάθρου πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για την καλύτερη συντήρησή του;

Τα ακανθώδη αυτά ερωτήματα καλούνται να επιλύσουν οι επιστήμονες της Υπηρεσ ΕλλάδαΕλλάδας, προκειμένου να σηκώσουν το άγαλμα από τη βάση του, να συντηρήσουν γλυπτό και βάθρο και τελικά να σώσουν το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό σύνολο από τη φθορά του χρόνου.

Ανδριάντας και βάθρο εμφανίζουν φθορές, όπως αλλοιώσεις και θραύσεις του βάθρου, επικαθίσεις αιθάλης από την ατμοσφαιρική ρύπανση, εμφάνιση σκουριάς στους μεταλλικούς συνδέσμους, ρηγματώσεις, απώλειες υλικού και βανδαλισμούς. Και το κυριότερο; Φαίνεται πως υπάρχει μικρή μετακίνηση του ανδριάντα από το βάθρο από δυναμική καταπόνηση κατά το παρελθόν (ίσως από σεισμό), γεγονός που σε συνδυασμό με την οξείδωση των μεταλλικών συνδέσμων του βάθρου προκαλεί ανησυχία. Για το λόγο αυτό πρόσφατα έγινε η προσωρινή στερέωση του γλυπτού με τη βοήθεια γερανοφόρου οχήματος, προκειμένου να αποφευχθεί πτώση του μνημείου και ατύχημα από κάποιο σεισμό.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε ομόφωνα κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση ότι άγαλμα και βάθρο εμφανίζουν προβλήματα που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της άμεσης έναρξης στερεωτικών εργασιών, μαλτεζοσ ηλιακοι θερμοσιφωνεσ τιμεσ εργασίες που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την απομάκρυνση του γλυπτού από τη βάση του. Για το λόγο αυτό τα μέλη του έδωσαν το «πράσινο φως» στην προσωρινή απομάκρυνση του ανδριάντα από το βάθρο και στην αποδόμηση στοιχείων της βάσης.

Οι εργασίες αποκατάστασης, ηλιακοι θερμοσιφωνεσ μαλτεζοσ που θα ξεκινήσουν άμεσα και υπολογίζεται να διαρκέσουν περισσότερους από τέσσερις μήνες, ηλιακοι κενου περιλαμβάνουν την απομάκρυνση του ανδριάντα από το βάθρο με τη βοήθεια γερανού και την προσωρινή τοποθέτησή του και συντήρησή του σε στεγασμένο χώρο (δεν έχει βρεθεί ακόμα πού θα φιλοξενηθεί, καθώς αναζητείται χώρος που να μπορεί να στεγάσει το ύψους 4,3 μέτρων άγαλμα) και η αποδόμηση των ανώτερων επιπέδων του βάθρου για την καλύτερη μελέτη των βλαβών του, ηλιακοι θερμοσιφωνεσ μαλτεζοσ τη συντήρησή του και τη συγκόλληση των σπασμένων τμημάτων του.

Το έργο δυσχεραίνουν ορισμένοι γρίφοι που σχετίζονται με τον τρόπο κατασκευής του βάθρου και τη στερέωση του αγάλματος σε αυτό. Για παράδειγμα δεν είναι γνωστό εάν ο ανδριάντας πατάει πάνω στο βάθρο μόνο με τα πόδια του αλόγου ή εάν η ανώτερη πλάκα της βάσης έχει κάποιες ενισχύσεις που κρατούν το βάρος του γλυπτού. Τα ερωτήματα ήταν ακόμα περισσότερα μέχρι τη στιγμή που η Υπηρε ΕλλάδαΕλλάδας εντόπισε γράμμα του Τήνιου γλύπτη του ανδριάντα Λάζαρου Σώχου προς τον τότε δήμαρχο Ναυπλίου, pelletech 25 όπου εξηγεί πώς το έχει φτιάξει και πώς πρέπει να συναρμολογηθεί. Στο κείμενο αυτό ο γλύπτης εφιστά την προσοχή να μην τοποθετηθούν σιδερένιοι γόμφοι στο γλυπτό, καθώς θα δημιουργούσαν οξειδώσεις στο πέρασμα του χρόνου, κάτι που όμως δεν τηρήθηκε!

«Το θέμα είναι σύνθετο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχει μια σειρά από αβεβαιότητες στον τρόπο κατασκευής του ανδριάντα. Η βασική αρχή είναι να βρεθεί ένας τρόπος το άγαλμα να απομακρυνθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην "καταλάβει" διαφορά στην ένταση που θα υπάρξει», επισήμανε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, το μέλος του Συμβουλίου, αντισταση καυστηρα πελλετ καθηγητής του ΕΜΠ, Βλάσης Κουμούσης, ο οποίος πρό ΤΕΙνε την κατασκευή προσομοιώματος, που θα επέτρεπε δοκιμές για τον τρόπο ανύψωσης του γλυπτού.

«Δεν θεωρώ ότι είναι ένα μνημείο τόσο διαβρωμένο που να κινδυνεύσει όταν το σηκώσουμε. Η ανύψωσή του θα γίνει σιγά σιγά και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, που θα μας πει εάν διαφαίνεται κάποιο πρόβλημα από την απομάκρυνσή του», εξήγησε ο πολιτικός μηχανικός της Υπηρεσ ΕλλάδαΕλλάδας, Χρήστος Κολώνας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπ Τεμβρίου ο ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο χαρακτηρίστηκε μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Βίντεο: Ηλιακοί-Θερμοσίφωνες-Κενού Η Χρυσή Αυγή μετέτρεψε τελετή στις Θερμοπύλες σε ναζιστικό υπερθέαμα

«Οι πολιτικάντηδες με τα “burberry” ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή», απαντά η Χρυσή Αυγή

Είχε δεν είχε η Χρυσή Αυγή κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια, να μεταβάλει μια τιμητική τελετή στις Θερμοπύλες προς τιμήν του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, σε ένα εθνικιστικό σόου.

Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών με σκοπό να τιμήσουν το μεγάλο στρατάρχη και τους υπόλοιπους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως τιμητική τελετή, εξελίχθηκε σε ένα ναζιστικό, παραστρατιωτικό υπερθέαμα. Οι παρευρίσκοντες σχημάτισαν έναν μαίανδρο και ανάβοντας δαυλούς εκτελούσαν με θέρμη τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τραγουδούσαν τον ύμνο της οργάνωσης.

Αυτό όμως δεν αρκούσε, καυστηρασ πυρηνα καθώς οι συμμετέχοντες θέλοντας να δώσουν κλίμα… γηπέδου άναψαν δεκάδες καπνογόνα!

Το… πρωτότυπο πρόγραμμα απόδοσης τιμής στο Λεωνίδα περιελάμβανε και χαιρετισμό με υψωμένο το χέρι από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, σε λόγο που έβγαλε, καταφέρθηκε κ ΕλλάδαΕλλάδας και φυσικά αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματός του.

<iframe src="http://www. YouTube.com/embed/N0MnK8jYluQ?feature=player_embedded” allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”360″ width=”640″>

<iframe src="http://www. YouTube.com/embed/5Fy1M1AhdWs?feature=player_embedded” allowfullscreen=”” frameborder=”0″ height=”360″ width=”640″>

Τι απαντά η Χρυσή Αυγή

Πάντως, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με το εθνικιστικό σόου στις Θερμοπύλες και την έκταση που πήρε το θέμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για έναν «οχετό ύβρεων και άθλιας παραπληροφόρησης» κατά του Εθνικιστικού Κινήματος.

«Οι πολιτικάντηδες με τα “burberry” που χαζογελάνε στις τηλεοπτικές κάμερες, ασφαλώς ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει προσθέτοντας ότι, «αυτοί που στέλνουν τις κομματικές τους νεολαίες στην Μύκονο για “clubbing”, πολεμούν τους νέους Εθνικιστές που τιμούν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες».

«Η Χρυσή Αυγή προσηλωμένη στις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να αποδίδει τιμές στους Πατέρες, με την αισθητική και τα σύμβολα που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και στο άχρωμο σήμερα.», καταλήγει.ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ «Τα Βέλγικα» σε Σάμο, Πάτμο και Αθήνα

«Τα

Βέλγικα»,

το μακροπρόθεσμο πολιτιστικό

πρόγραμμα που διοργανώνεται από την

Πρεσβεία του Βελγίου στην Αθήνα τα

τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να ταξιδεύουν

με την πανσέληνο σε όλη την Ελλάδα, κι

επιστρέφουν από 17 έως 20 Σεπ Τεμβρίου, με

τρεις συναυλίες στην Αττική και το

Ανατολικό Αιγαίο.

Αυτή

τη φορά, στο πλαίσιο του προγράμματος,

ένας διεθνούς φήμης Βέλγος κλαρινετίστας,

ο πολυβραβευμένος και ιδρυτής του

σχήματος Brussels Clarinet Choir,  Hedwig

Swimberghe, θα συνοδεύεται από το Athens

Artis Quartet, που αποτελείται από κορυφαία

μέλη Ελληνικών Ορχηστρών. Οι μουσικοί

μας από την Ελλάδα και το Βέλγιο, θα

ερμηνεύσουν έργα Wolfgang Amadeus Mozart, Boudewijn

Buckinx, Ludwig Spohr και Νίκου Σκαλκώτα, σε τρεις

συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στο

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αθηνών (Τρίτη 17 Σεπ Τεμβρίου), στον

υπαίθριο χώρο του Ιερού Σπηλαίου

της Αποκάλυψης στην Πάτμο (Πέμπτη

19 Σεπ Τεμβρίου) και στο θέατρο του

Αϊ Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ Σάμου

(Παρασκευή 20 Σεπ Τεμβρίου).  

Ο κλαρινετίστας Hedwig

Swimberghe ξεκίνησε τις μουσικές του

σπουδές στην Μπριζ, από όπου κατάγεται.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο

της Γάνδης με τον Jean Tastenoe και αργότερα

στο Βερολίνο με τον Karl Leister. Έχει διακριθεί

σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και

του έχουν απονεμηθεί σημαντικά τιμητικά

βραβεία (Maurice Van Guchte Price, Benelux Prize,

International Eindhoven Tromp Competition, Concours International du

Festival de Musique de Toulon). Έχει διατελέσει

κορυφαίος κλαρινετίστας με την Ορχήστρα

της Φλαμανδικής Ραδιοφωνίας και καθηγητής

στο Πανεπιστήμιο Erasmus στις Βρυξέλλες.

Είναι επίτιμος καλεσμένος του διεθνούς

σεμιναρίου και φεστιβάλ “Julian Menendez”

της Ουγγαρίας, και μέλος κριτικών

επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το

1997, ο Hedwig Swimberghe ίδρυσε το σχήμα Brussels

Clarinet Choir, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει

τόσο κλασικά όσο και σύγχρονα έργα.

Το

Athens Artis Quartet αποτελούν οι:

Βασίλης

Παπάς, βιολί (μέλος της Καμεράτα –

Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής)

Γιάννος

Μαργαζιώτης, βιολί (1ος κορυφαίος στην

Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Larisa

Vylegzhanina, βιόλα (μέλος της Καμεράτα –

Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής)

Renato

Ripo, τσέλο (μέλος της Καμεράτα – Ορχήστρας

των Φίλων της Μουσικής)

Η

είσοδος είναι ελεύθερη για το

κοινό

Διοργάνωση: Πρεσβεία

του Βελγίου στην Ελλάδα

Σε

συνδιοργάνωση με το Βυζαντινό και

Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, τους Δήμους

Πάτμου και Σάμου

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ

source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=264427&catID=3
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ…